Professionalisering is een speerpunt in onze organisatie. We organiseren studiebijeenkomsten voor directeuren, leerkrachten, ib’ers, onderwijsassistenten, invalleerkrachten, WPO-stagiair(e)s en ondersteunend personeel.
Binnen ons kwaliteitsbeleid zijn kwaliteitsbehoud en kwaliteitsverbetering bij alle activiteiten belangrijke uitgangspunten. Om kwaliteitsbehoud en kwaliteitsverbetering positief te beïnvloeden zorgt het bestuur voor financiële- en personele ruimte. Binnen die gegeven ruimte krijgen alle medewerkers ruimte en gelegenheid om hun professionaliteit te ontwikkelen, c.q. te verbeteren.
Deze specialisten hebben een spilfunctie in het ontwikkelen en verbeteren van het onderwijs. Zij sturen in deze ontwikkeling vooral de leden van het kaderteam aan.
Kaderteam
Deze specialisten (leerkrachten en ib’ers) hebben, o.l.v. de leden van ons Kenniscentrum Onderwijs, een belangrijke rol in verbeteren en verruimen van de competenties en vaardigheden van vooral de individuele leerkracht / ib’er.
De leerkrachten en onderwijsassistenten nemen deel in Schoolleergemeenschappen (SLG). Deze SLG’s zijn gevormd rondom een bepaald onderwijskundig thema. Twee of drie scholen onderzoeken samen een leervraag of ontwikkelpunt binnen hun eigen lespraktijk. Dit betekent praktisch dat alle personeelsleden ieder jaar een aantal keer samen komen. De deelnemers komen met de scholen in dezelfde groep bijeen zodat er ook teruggeblikt kan worden op de uitwerking en uitvoering in de praktijk (bv. videobeelden aan elkaar laten zien, les voorbeelden met elkaar delen, etc.). De scholen gaan onderzoekend en lerend van en met elkaar aan de slag tijdens de plenaire bijeenkomsten en tijdens de tussenliggende periodes.